Gymnasium

colosseumAls je een vwo-advies hebt kun je kiezen voor het gymnasium of voor het atheneum. Als je graag en makkelijk leert, een onderzoekende houding hebt, logisch denkt, houdt van verhalen, kunt doorzetten en als je geïnteresseerd bent in veel verschillende onderwerpen, dan is het gymnasium echt iets voor jou.

Op het gymnasium op het Willem de Zwijger College leer je over de taal en cultuur van de Grieken en Romeinen. Je leert dus niet alleen Latijn en Oudgrieks, maar ook allerlei mythen, hoe de Grieken en Romeinen leefden, in welke goden ze geloofden, over de Atheense stadstaat, de strijd tussen Sparta en Athene, hoe vanuit een klein Rome het grote Romeinse Rijk is ontstaan, en nog veel meer. Want de teksten uit de oudheid kun je natuurlijk het beste begrijpen als je weet waar en in welke tijd de schrijver van de teksten leefde en hoe zijn leven er ongeveer uitzag.

De Grieken en Romeinen hebben heel veel invloed op de cultuur van Europa gehad. Dat is nog steeds merkbaar. Als je Latijn en Grieks volgt, begrijp je veel beter waar onze cultuur, onze ideeën en de Europese talen vandaan komen.

Onderbouw

In de eerste klas start je met Latijn en in de tweede komt daar Grieks bij.

En op het gymnasium leer je niet alleen uit de boeken, maar ga je ook op excursie om te zien en ervaren hoe de Grieken en Romeinen leefden en hoe wij dat allemaal weten. Zo gaan we in de brugklas naar het Archeon en in de andere leerjaren hebben we ook excursies, bijvoorbeeld een schervenworkshop in het museum Het Valkhof in Nijmegen, waarin je zelf ervaart hoe een archeoloog te werk gaat.

Daarnaast organiseren we ieder jaar een gymnasiumdag voor alle gymnasiumleerlingen van klas 1 t/m 6. Op zo’n dag gaan we met z’n allen aan de slag rond een bepaald thema, bijvoorbeeld rond het thema ‘mythe’ of ‘metamorfose’. Vanuit verschillende vakken doen groepjes leerlingen onderzoek en ’s avonds presenteren alle gymnasiumleerlingen op een creatieve manier wat ze die dag hebben ontdekt en gemaakt.

Bovenbouw

Aan het eind van de derde klas kies je of je alleen met Latijn, alleen met Grieks of met allebei de talen doorgaat. In de vierde klas ronden we de grammatica af en kun je al vrij goed Latijnse en Griekse teksten lezen. In de vijfde en zesde klas lees je teksten van verschillende Griekse en Latijnse schrijvers, bijvoorbeeld over mythen, geschiedenis en filosofie. Ook verdiep je je verder in de cultuur van de Grieken en Romeinen en leer je nog meer over bouwkunst, beeldhouwkunst, schilderkunst, toneel en filosofie van de oudheid en de doorwerking in latere tijd.

Daarom bezoeken we toneelstukken met een klassiek thema en gaan we op excursie. Zo is er een excursie naar Amsterdam met een rondleiding in het Paleis op de Dam en een stadswandeling gericht op gebouwen waarbij de architect elementen van de oudheid heeft overgenomen. En we gaan op studiereis naar Rome, zodat je zelf datgene kunt zien waarover je in de lessen geleerd hebt.