Buitenles

Op het Willem de Zwijger College vinden wij het belangrijk dat leerlingen zich breed oriënteren en ontwikkelen. Leerlingen en docenten stimuleren en organiseren daarvoor allerlei activiteiten.

 • In het kader van kerst worden op de vestigingen diverse activiteiten (kerstontbijt, kerstgala, kerstdisco e.d.) georganiseerd.
 • Bezoeken aan culturele evenementen. Door de goede contacten die de school onderhoudt met de culturele instellingen in de regio en daarbuiten, is het vaak mogelijk tegen gereduceerde prijzen de voorstellingen te bezoeken. Soms is het ook mogelijk een kijkje achter de schermen te krijgen: repetities te bezoeken e.d.
 • Speciaal voor de brugklasleerlingen is er elk jaar het zogeheten mieren-bal en voor de tweede klassen het Valentijnsfeest.
 • Het College heeft in de loop van het schooljaar drie activiteitenweken. In deze weken worden allerlei (onderwijsgerelateerde) activiteiten georganiseerd.
 • WillemPLUS (vestiging Papendrecht) is gestart omdat wij vinden dat begaafde leerlingen uitgedaagd worden om zich verder te ontwikkelen Ook willen wij als school aansluiten op de verrijkingstrajecten (plusgroepen) die op de meeste basisscholen worden aangeboden. Leerlingen die aan dit traject deelnemen, volgen twee uur per week een uitdagende module in plaats van twee reguliere lessen. Iedere module duurt ongeveer 6 weken en de onderwerpen variëren van sterrenkunde en robotica tot culturele antropologie of een gastles over programmeren of Chinees. Binnen de modules wordt zowel aandacht besteed aan metacognitieve vaardigheden als studievaardigheden.
 • In de Willem Junior Academie worden aangeboden:
  – Cambridge English
  Inmiddels is Cambridge English een internationale standaard op het gebied van de Engelse taalvaardigheid en daardoor een begrip geworden in het onderwijs. De bijbehorende diploma’s overstijgen het VWO-niveau en vormen daardoor een waardevolle aanvulling op het HAVO- en VWO-diploma.  Voor de gemotiveerde HAVO- en VWO-leerlingen die twee schooljaren willen investeren in verdieping van de Engelse Taal.
  – De Willem Gaat Globaal
  Samen leven, samen leren, samen werken voor een betere wereld en je bijdrage leveren als wereldburger: Together One World.  Sociaal en wereldgericht gaan leerlingen o.l.v. een landelijke organisatie drie weken verblijven in een ander land en kennismaken met de mensen, de cultuur en natuur, gebruiken en gewoonten. Samen met leeftijdsgenoten leren van en over elkaar, deelnemen aan activiteiten op de partnerscholen en organisaties en dragen samen een steentje bij aan de Millenniumdoelen.
  – D-BATE: de debatclub van het Willem de Zwijger College
  Debatteren is ‘gefundeerd zeggen wat je vindt en waarom je dat vindt’. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en leer je jezelf overtuigend presenteren. Daarnaast staat het goed op je CV of bij de aanmelding voor een vervolgopleiding waar het steeds belangrijker wordt om jezelf te onderscheiden nu loting is afgeschaft.  Het deelnemen aan regionale en landelijke wedstrijden maken onderdeel uit van het programma. D-Bate wordt voor alle leerlingen van onze school opengesteld.
  – Elementair boekhouden
  De Willem Junior Academie maakt het mogelijk om het landelijk erkende diploma Elementair Boekhouden te behalen, waardoor je kansrijker bent op de arbeidsmarkt en/of in je vervolgstudie. Elementair Boekhouden geeft je een helder inzicht in de samenhang van bedrijfseconomische processen en geldstromen. Alle leerlingen vanaf 4 HAVO en VWO ongeacht het profiel.
  – Spaans
  Spaans kun je in een schooljaar leren. Hierdoor kun je in ongeveer 50 landen verstaanbaar maken en kun je bij de half miljard mensen horen die Spaans spreken. Elementair Spaans is in leerjaar 4 en 5 toegankelijk voor leerlingen uit HAVO en VWO. Geïnteresseerde ouders kunnen zich aanmelden bij de WJA-coördinator.
  Het doorgaan van de onderdelen is afhankelijk van de inschrijving. Voor elk onderdeel worden kosten in rekening gebracht.
 • Op de vestiging Hardinxveld-Giessendam wordt de sportklas aangeboden.
 • Speciaal voor de onderbouw worden er in samenspraak met de leerlingenraad regelmatig inloopavonden georganiseerd.