Buitenles

Op het Willem de Zwijger College vinden wij het belangrijk dat leerlingen zich breed oriënteren en ontwikkelen. Leerlingen en docenten stimuleren en organiseren daarvoor allerlei activiteiten.

 • In het kader van kerst worden op de vestigingen diverse activiteiten (kerstontbijt, kerstgala, kerstdisco e.d.) georganiseerd.
 • Bezoeken aan culturele evenementen. Door de goede contacten die de school onderhoudt met de culturele instellingen in de regio en daarbuiten, is het vaak mogelijk tegen gereduceerde prijzen de voorstellingen te bezoeken. Soms is het ook mogelijk een kijkje achter de schermen te krijgen: repetities te bezoeken e.d.
 • Speciaal voor de brugklasleerlingen is er elk jaar het zogeheten mierenbal en voor de tweede klassen het Valentijnsfeest.
 • De school heeft in de loop van het schooljaar activiteitendagen in twee activiteitenweken en een reisweek. In deze weken worden allerlei (onderwijsgerelateerde) activiteiten georganiseerd.
 • WillemPLUS (vestiging Papendrecht) is gestart omdat wij vinden dat begaafde leerlingen uitgedaagd worden om zich verder te ontwikkelen Ook willen wij als school aansluiten op de verrijkingstrajecten (plusgroepen) die op de meeste basisscholen worden aangeboden. Leerlingen die aan dit traject deelnemen, volgen twee uur per week een uitdagende module in plaats van twee reguliere lessen. Iedere module duurt ongeveer 6 weken en de onderwerpen variëren van sterrenkunde en robotica tot culturele antropologie of een gastles over programmeren of Chinees. Binnen de modules wordt zowel aandacht besteed aan metacognitieve vaardigheden als studievaardigheden.
 • Voor leerlingen is er in de Willem Junior Academie de mogelijkheid zich te verdiepen en bekwamen in tal van onderwerpen. Van het behalen van een ‘certificate’ Cambridge English tot 3D-ontwerpen en van fotografie tot de debatclub; van Spaans of Italiaans leren tot zang en dans en van boekhouden tot karate. Vanaf schooljaar 2018 – 2019 maakt de Willem Junior Academie deel uit van de flexuren en valt daarmee binnen de door leerlingen te maken onderwijstijd. Zie het complete aanbod in de folder: Willem Junior Academie 2018 – 2019
 • De Willem Gaat Globaal
  Samen leven, samen leren, samen werken voor een betere wereld en je bijdrage leveren als wereldburger: Together One World.  Sociaal en wereldgericht gaan leerlingen o.l.v. een landelijke organisatie drie weken verblijven in een ander land en kennismaken met de mensen, de cultuur en natuur, gebruiken en gewoonten. Samen met leeftijdsgenoten leren van en over elkaar, deelnemen aan activiteiten op de partnerscholen en organisaties en dragen samen een steentje bij aan de Millenniumdoelen.
 • Op onze beide vestigingen wordt de sportklas in leerjaar 1 en 2 aangeboden. Kijk voor meer informatie over de Sportklas in deze Schoolgids bij het subkopje ‘Onderbouw’ in het onderdeel ‘Onderwijs’.
 • Speciaal voor de onderbouw worden er op de vestiging Hardinxveld-Giessendam in samenspraak met de leerlingenraad regelmatig inloopavonden georganiseerd.